Sajtos rúd
Hozzávalók:
1 Rama margarin, 1/2 kg liszt, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztő, só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája és reszelt sajt a tetejére (vagy szezámmag)
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a margarint a liszttel, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt, tojást, összegyúrjuk. ½ óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Derelyevágóval rudakra vágjuk. Kivajazott tepsiben, közepes hőfokon megsütjük, míg szép színe nem lesz.
Szakállas pogácsa
Hozzávalók:
20 dkg reszelt sajt, 36 dkg vaj, 6 evőkanál tej, 3 tojássárgája, 60 dkg liszt, só, a tetejére: tojásfehérje
Töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg krémsajt, 3-4 evőkanál tejföl, só, reszelt szerecsendió, 20-25 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk. A tetejüket megkenjük tojásfehérjével, majd margarinnal kikent sütőlemezen, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a puha vajat simára keverjük a krémsajttal, és annyi tejföllel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapjunk. Ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval.
Két korong közé tölteléket teszünk, oldalát megforgatjuk reszelt sajtban.
Egy csomag bolti leveles tésztát téglalapalakúra, vékonyra kinyújtjuk, tojással megkenjük, majd kb. 1 centi széles csíkokra vágjuk. Henger alakú rúdra / fakanál nyél / csíkonként szorosan egymást fedve tekerjük úgy, hogy 5-6 cm hosszúságú rudakat kapjunk (a tojás nélküli felét tekerjük a formára).
20 percet pihentetjük, majd forró sütőben kisütjük.
Sajtkrém : 30 dkg reszelt sajtot, 4 tojás sárgájával, 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre főzzük, ha teljesen kihűlt, 10 dkg margarinnal habosra keverjük és ízlés szerint sóval ízesítjük.
A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Ha kihűlt nyomózsákkal betöltjük a sajtkrémmel úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba mártjuk. A tészta nem jön le a formáról, ha nem sült meg, vagy nem forrón szedjük le a formáról. /Könyebben jön le a formáról a tészta, ha alufóliával betekerjük, és vajjal megkenjük./