Hozzávalók: csirkemell filé, néhány szelet cukkini
fűszerek: só, bors, bazsalikom, reszelt sajt, olaj a sütéshez
A vékonyra szeletelt cukkinit besózzuk, pihentetjük, lecsöpögtetjük.
A csirkemellet vékonyra szeleteljük, ízlés szerint fűszerezzük. Kevés olajban a hússzeleteket kicsit elősütjük, csak annyira, hogy egy kis színt kapjon. A húst kivajazott tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, ráhelyezzük a cukkini szeleteket, megszórjuk reszelt sajttal, apróra vágott bazsalikommal és kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.
Zöldséges rakott pulykamell
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 1 kicsi karfiol, 1 kicsi brokkoli, 1 nagy póréhagyma, ½ l tejszín, 3 tojás, só, bors, szerecsendió, reszelt sajt
A pulykamellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. A karfiolt és a brokkolit rózsákra szedjük és félpuhára főzzük. A pórét karikákra vágjuk, majd a hozzávalókat rétegezzük. Egy kivajazott hőálló tálat a pulykamell szeletekkel (nem muszáj szorosan) kirakjuk, megszórjuk póréhagymával, rárakjuk a brokkoli és a karfiol darabokat, sóval, ételízesítővel megszórjuk. Tetejére is kerüljön a húsból.
Ezután a tejszint elkeverjük a tojásokkal, megsózzuk, és hozzáadunk egy pici őrölt szerecsendiót majd ráöntjük a húsra, reszelt sajttal megszórva fólia alatt kb. 1 óráig sütjük, majd fólia nélkül aranybarnára sütjük.
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók
1 nagyobb fej kelkáposzta, 500 g darált hús, 20-30 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 tejföl, reszelt sajt, fűszerek: só, bors, fokhagyma
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük, sós vízben előfőzzük, kihűtjük.
A megmosott rizst olajon megfuttatjuk kévés vízzel felengedjük, sózzuk, vegetázzuk, megpároljuk.
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, ízlés szerint fűszerezzük és folyamatosan keverve készre pirítjuk, levét elforraljuk. Tűzről levéve, hozzákeverjük a megpárolt rizst, ha kell még fűszerezhetjük.
Tűzálló, kiolajozott tál alját befedjük a kelkáposzta levelek 1/3 részével. Erre kerül a húsos töltelék fele, majd ismét kelkáposzta, hústöltelék és végül a maradék kelkáposzta levél úgy, hogy az egészet befedje. A tetejét leöntjük a tejföllel, reszelt sajttal szórjuk meg, majd közepesen forró sütőben kb. 40-50 perc alatt arany barnára sütjük.
Fokhagymás rakott csirke
Hozzávalók:
3 db csirkecomb, 2 cs. szeletelt baconszalonna, ½ kg burgonya, 2 dl tejszín, fűszerek só, bors, fokhagyma, reszelt sajt.
Elkészítés:
A tepsi alját a baconszalonna felével befedjük, erre kerül a vékony karikára vágott burgonya fele, majd a tejszínes fűszerben pácolt csirkecomb. Tetejére ismét baconszalonna és végül egy sor burgonya kerül. A sütőben fólia alatt puhára pároljuk. Amikor már puha, tejszínes, fokhagymás, reszelt sajtos öntettel meglocsoljuk, ismét a sütőbe rakjuk és arany barnára sütjük.