Hozzávalók:
Húsos mártás: 50 dkg darált hús, 1 hagyma, 2 paradicsom, 1 nagy sűrített paradicsom konzerv, 1 kk. cukor, só, bors, 3 ek. olaj.
Sajtmártás: 4 ek. vaj, 4 ek. liszt, 1/2 l tej, 3 tojás, só, reszelt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt.
Felfújthoz: 25 dkg makaróni
Elkészítés:
A makarónit sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A hagymát finomra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst és állandóan keverve morzslékosra pirítjuk. Beleforgatjuk a kockára vágott paradicsomot, pici vízzel hígított sűrített paradicsomot, cukorral, sóval, borssal ízesítve fedő alatt megpároljuk.
Fehér mártást készítünk. A vajat tapadásmentes edényben felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet és kevergetve halványsárgára pirítjuk. Lassan, folyamatos keverés mellett felengedjük a tejjel, majd kis lángon néhány percig forraljuk. A tojást elkhabarjuk a reszelt szerecsendióval, ízesítjük sóval és a mártáshoz keverjük. Ha felforrt levesszük a tűzről és még forrón hozzákeverjük a reszelt sajtot.
Hőálló tálat kivajazunk, a makarónit jól összekeverjük a húsos paradicsomos masszával, és a tálba öntjük. Rácsorgatjuk a sajtmártást és 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Hozzávalók:
1 cs makaróni tészta, 2 dkg vaj, 2 tojás, 40 dkg sonka, 15 dkg reszelt sajt, só, bors
A tésztát kisebb darabokra tördeljük, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük.
A tojássárgáját, 2 dkg vajjal kikeverjük, hozzáadjuk az apróra kockázott sonkát, a kihűlt tésztát, reszelt sajtot, sózzuk és borsozzuk.
A tojás fehérjét habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a sonkás tésztához.
Hőálló kivajazott edénybe óvatosan önsük bele a tésztás keveréket, majd a tálat egy vízzel felöntött tepsibe rakva, 1 óráig forró sütőben süssük.
Canelloni tészta, 10 dkg csirkemáj, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 30 dkg darált hús, 1/2 kávéskanál oregano és bazsalikom, só, bors, 25 dkg spenót, 2 tojás, reszelt sajt
fehér mártáshoz: 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 1,5 dl tej, só, bors
paradicsom mártáshoz: 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1/2 kg paradicsom, 1/2 kávéskanál cukor, só, bors.
Elkészítés:
A canneloni tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
1 hagymát felkockázunk, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított felkockázott májat, a darált húst, és nagy lángon állandóan keverve 6-8 percig pirítjuk. Fűszerezzük sóval, oregánóval, bazsalikommal, borssal.
A spenótot megmossuk, 1 ek olajon 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk, apróra daraboljuk, hozzáadjuk a húshoz. Ha kihűlt, belerakhatjuk a tojást is, jól dolgozzuk össze. Ezzel a masszával megtöltjük a tésztalapokat.
Fehér mártás: a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, lassan felengedjük tejjel, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan keverve 3-4 percig forraljuk.
Paradicsom mártás: A felkockázott hagymát megdinszteljük, belerakjuk a fokhagymát, a paradicsomot, cukorral, sóval, borssal ízesítjük, kis lángon kb .30 percig főzzük.
Hőálló kivajazott tálba öntjük a paradicsomszósz felét, belerakunk egy réteg tésztatekercset, leöntjük a fehér mártás felével, majd ismét tészta következik, és a megmaradt mártásokat is ráöntjük a tésztára. Reszelt sajttal megszórva, aranybarnára sütjük.
Tejszínes - sonkás tészta
Hozzávalók:
1 cs . tolltészta, vöröshagyma, újhagyma vagy póréhagyma, bacon szalonna, 30 dkg gépsonka, 1 ek. liszt, 3 dl tejszín, fűszerek: fokhagyma, só, bors, reszelt sajt
Elkészítés:
A csíkokra vágott bacon szalonnát megpirítjuk, kiszedjük a zsírjából. Ebben a zsírban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymát, kockára vágott sonkát, majd a megpirított bacont. Tűzről levéve belekeverjük a lisztet, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt folyamatos keverés mellett közepes sűrűségűre főzzük. Ha túl sűrű, pici tejjel hígíthatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.
A kifőzött tésztával összekeverjük a sonkás mártást. Tálalhatjuk reszelt sajttal megszórva, vagy kivajazott tűzálló tálba téve, sajttal megszórva aranybarnára süthetjük.